CIRUGIA ORTOPEDICA i TRAUMATOLOGIA

GENOLL – CADERA – COLUMNA CERVICAL DORSAL LUMBAR – EXTREMIDAT SUPERIOR – PEU TURMELL

UNITAT DE GENOLL

En les lesions més comuns en l’articulació del genoll, fem una diferència entre les AGUDES: LESIONS DELS MENISCOS, LLIGAMENTS, DEL CARTÍLEG ( que provenen generalment de lesions esportives i accidents de tràfic o laborals) i les CRÒNIQUES : ARTRÒSIS ( és el desgast de l’articulació a causa de diferents factors: edat, sobrepès, seqüeles d’accidents, sobrecarregues per l’esport, predisposició familiar...

Lesions del menisc :Els meniscos son  unes estructures que actuen com a “amortidor” en l’articulació del genoll, tenint l’intern i l’extern. Es pot lesionar amb facilitat en una maniobra de flexió-rotació de genoll en carga. També es pot deteriorar amb l’edat o per suportar continues carregues o males postores del genoll ( sobrepès, vicis de posició en la pràctica esportiva, defectes d’alineació de l’extremitat)

Lesions del Cartílag: poden ser de tipus agut ( impactes per accident, precipitació...) o crònic ( defectes de formació, deteriorament per excés d’us (esportistes), de sobrecàrrega ( treball, sobrepès), conseqüència d’antics accidents o intervencions quirúrgiques ( extirpació complerta dels meniscos) o per desgast fisiològic ( edat)

Lesions dels lligaments( lligament Creuat Anterior, Lligament Creuat Posterior, Lligaments laterals:  normalment conseqüència d’accidents de tot tipus, o com a conseqüència de la desviació de l’extremitat.

Patologia de la Ròtula:  defectes d’alineació, seqüeles d’accidents, desgast per artrosis

Artrosis del genoll:  es el desgast de l’articulacio del genoll degut a molt diverses causes. En el casos mes greus s’ha d’implantar una PRÒTESIS DEL GENOLL

Desviacions axials de l’Extremitat Inferior : requeriran una adeqüada anàlisis i un tractament segons el grau evolutiu. En ocasions hem de realitzar  OSTEOTÓMIAS a nivell de la tibia i/o femur per lograr una correcta alineació

Lesions cròniques derivades d’accidents (esportius, tràfic, laborals...) :  S’ha de realitzar un seguiment acurat per tal de evitar la progressió de les lesions

“Mal de genoll de l’adolescent” : Moltes vegades, degut al creixement i  una de les explicacions és l’augment de la pressió sobre l’os transmès pels tendons de una musculatura excessiva en joves esportistes. També es dona en la cadera i el peu. Tambè es pot donar al maluc i al peu

“Mal d’origen espontani i que no calma ni en repòs” : Hi ha un tipus de dolor articular o “d’ossos” amb el que s’ha de tindre una especial atenció i arribar a un diagnòstic sense demora ( i amb més atenció encara , en nens i adolescents). Es tracta del dolor continuat, que no calma amb analgèsics habituals , no cedeix amb repòs o és especialment intens per la nit i del que no recordem antecedent traumàtic o per contusió. Aquest tipus de dolor SEMPRE ens fa sospitar un origen neoplàsic (tumor) i s’ha de segui a aquests pacient  fins descartar aquesta greu patologia

Tractaments mèdics: de vegades les solucions no son tan simples com donar uns consells posturals al nen o adolescent i entre altres precisarem l’ús de medicaments com antiinflamatoris, analgèsics, relaxants musculars, suplements vitamínics o aportacions d’extractes de diverses substàncies.

Tractament mitjançant infiltracions: segons sigui la patologia a tractar anem a determinar el tipus d’infiltració a realitzar. Cap infiltració servirà per sanar totes les patologies. Per això és molt IMPORTANT realitzar un correcte diagnòstic abans de realitzar el tractament. Les infiltracions poden ser d’anestèsia local, corticoides, ÀCID HIALURÓNIC, plasma “ric” en plaquetes, cèl·lules mare, ozó, ....  (link de cada infiltració per fer una petita explicació de en que consisteix i quina seria la seva indicació)

Tractament rehabilitador: Consisteix en programes específics i personalitzats a cada tipus de pacient i la seva patologia.

Tractament quirúrgic :

ARTROSCOPIA: Procediment mínimament invasiu, mitjançant el qual i a través d’unes petites incisions accedim a l’articulació del genoll. Per una de les incisions ( anomenats portals) introduïm una petita càmera de televisió, lo qual ens permet visualitzar les imatges internes del genoll a través d’una pantalla de televisió. A través de l’altre portal accedim a la zona a on es troba la lesió i mitjançat el instrumental adequat procedim a la seva reparació. Aquesta tècnica és utilitzada per la reparació meniscal, tractament del cartílag i, associada a altres, per reparar els lligaments.

PROTÈSIS DE GENOLL  : És tracta de la substitució total o parcial de l’articulació del genoll mitjançant una pròtesis metàl·lica amb el fi d’actuar bàsicament a tres nivells: frenar el procés de destrucció de l’articulació, recuperar la funció de la mateixa i finalment suprimir el dolor que causa l’artrosi de genoll.

OSTEOTOMIAS: Consisteix, mitjançant talls programats en els ossos de la tíbia i/o fèmur, recuperar la alineació de l’extremitat inferior,  que degut a diferents causes s’havia desviat ( seqüeles d’accidents, desviacions progressives degeneratives, seqüeles d’intervencions, defectes dels creixement dels ossos, ...)

 

  • MALUC

Maluc en Ressort

Dolor por “Impingement”

Artrosis de la articulació del maluc

Seqüeles derivades de accidentes ( esportius, tràfic, laborals, .....)

Patologia derivada de la infecció tant primària como postcirugía

 

  • COLUMNA CERVICAL – DORSAL – LUMBAR

Fem distinció aquí també les lesions agudes ( fractures, luxacions, hernies, limitacions de la mobilitat per contractures musculars...) i cròniques ( artrosi, seqüeles de lesions, sobrecarregues articulars...) Lesions derivades del procés de creixement i desenvolupament dels nens i adolescents ( escoliosis, cifosis...)

Els tractaments poden ser diversos i en ocasions combinats. Però com sempre serà necessari obtenir  prèviament un DIAGNÒSTIC ajustat per obtenir els millor resultats clínics.

  • PEU I TORMELL

Halux Valgus (“Juanetes”)

Dits en martell

Inestabilitats turmell

Tendinitis Aquiles

Síndrome del Tarso

 

  • EXTREMITAT SUPERIOR

Tendinitis supraespinos. Sindrome Subacromial

Epicodilitis . Epitrocleitis

Sindrome del Canal del Carp

Enfermetat de De Quervain

 

No hay comentarios

Agregar comentario